Vesmírna odysea v Bratislave

V dňoch 17., 19. a 24. septembra 2024 sa na Našej škole poznania v Bratislave uskutočnil workshop „Ahoj, vesmír!“ zameraný na vzdelávanie v oblasti astronómie. Už tretia vzdelávacia prednáška v poradí bola organizovaná v spolupráci so Slovenskou astronomickou spoločnosťou pri SAV a Astronomickým ústavom SAV, v. v. i. Vesmírnej odysey sa zúčastnilo asi 50 žiakov z 1.-5. ročníka.

Prvý let do vesmíru, ktorý sa konal 17. septembra, bol určený pre žiakov 4. a 5. ročníka. Vo štvrtok 19. septembra sa posádka vymenila za mladších žiakov, a to z 1. až 3. ročníka. Keďže ide o školu s medzinárodnými žiakmi, vesmírny tím bol vskutku multikultúrny. Deti boli prirodzene zvedavé a všetko ich zaujímalo. Ich zanietenosť a množstvo otázok bolo tak veľké, že sme sa nestihli pozrieť na svet cez ďalekohľady a zoznámiť sa so súhvezdiami. Preto sme nasledujúci týždeň, 24. septembra, zorganizovali ďalšie doobedie, aby sme mohli náš vesmírny výlet ukončiť, so všetkým, čo k tomu patrí.

Deti boli nadšené a žiarili radosťou. Medzi najzábavnejšie časti programu patrila prezentácia Veľkého tresku, ktorú sme demonštrovali pomocou čiernej plachty a lampičiek. Nádherné fotky Slnka od Martina Kaveckého a úchvatné snímky hlbokého vesmíru od Roberta Barsu deťom priblížili dané objekty, pričom niektoré z týchto fotografií bude škola odteraz používať ako učebné pomôcky.

Zvlášť zaujímavou témou pre deti boli čierne diery, meteority a supernovy. Deti fascinovalo, že zlato vzniká pri výbuchoch hviezd vo vesmíre, zatiaľ čo diamanty sa formujú na Zemi.

Vesmírna odysea dopadla úspešne a priniesla mnoho pozitívnych ohlasov.

Veľká vďaka patrí Slovenskej astronomickej spoločnosti pri SAV za ich finančnú podporu, ktorá umožnila realizáciu tohto projektu. Workshop bol súčasťou projektu “Ahoj, vesmír!”, ktorý má za cieľ prinášať poznatky o vesmíre a astronómii deťom po celom Slovensku.

Verím, že informácie o vesmíre, ktoré sa žiaci Našej školy poznania počas prednášky dozvedeli, sa pre nich stanú pevným základom pri spoznávaní nášho prekrásneho sveta!

 

Ľubomíra Hujsová
Národný koordinátor pre astronomické vzdelávanie