Medzinárodný úspech slovenských astrofotografov

Úrad astronómie pre vzdelávanie (OAE) Medzinárodnej astronomickej únie (IAU) zorganizoval celosvetovú astrofotografickú súťaž, v ktorej víťazné snímky získali nielen peňažné odmeny, ale budú tiež vydané ako vzdelávací materiál pre učiteľov a študentov na celom svete.

Vzdelávanie v astronómii je silným nástrojom, pomocou ktorého žiaci a študenti získavajú nielen znalosti o mieste našej planéty, ako aj nás samotných vo vesmíre, ale zároveň predstavuje vstupnú bránu pre predmety označované skratkou STEM (veda, technológia, inžinierstvo, matematika). Jedným z cieľov OAE je poskytnúť pedagógom astronómie na celom svete základnú kolekciu kvalitných vzdelávacích materiálov. Aj keď je dnes už k dispozícii na voľné použitie veľké množstvo užitočných obrázkov, stále zostáva mnoho tém týkajúcich sa astronómie, v ktorých by pedagógovia ešte potrebovali podporiť.

Účastníci súťaže sa mohli zapojiť so svojimi astrofotografiami v nasledujúcich kategóriách: pohyb hviezd, meteorické roje, kométy, úplné zatmenia Mesiaca, svetelné znečistenie, polárne žiary (statické aj časozberné zábery), širokouhlé zábery hviezdnej oblohy, slnečné a mesačné halá a časozberné zábery Galileiho mesiacov obiehajúcich okolo Jupitera. Zaslané fotografie vyhodnotila medzinárodná porota astrofotografov a pedagógov astronómie. Okrem estetických a technických kritérií porota starostlivo zvážila aj vzdelávaciu hodnotu každej fotografie v rámci výučby na základných a stredných školách.

Výsledky súťaže, do ktorej astrofotografovia z 57 krajín sveta zaslali asi 700 fotografií, oznámila IAU 25. augusta 2021. Mimoriadne nás teší úspech známeho slovenského astrofotografa, predsedu Sekcie astronomickej fotografie SAS pri SAV a SZA, Róberta Barsu, ktorý získal 3. miesto v kategórii Kométy so snímkou Ahoj kométa, smiem prosiť? a 3. miesto v kategórii Širokouhlé zábery hviezdnej oblohy s fotografiou Čilské observatóriá na “prácu z domu“.

“Astrofotografia je pre mňa veľkou záľubou, ku ktorej som sa dostal vďaka dlhoročnému záujmu o astronómiu a fotografovanie,” odpovedal Róbert na otázku, čo pre neho znamená astrofotografia. Svoju odpoveď ďalej doplnil: “Pri snímaní objektov hlbokého vesmíru je to objavovanie možností a limitov techniky, ktorá umožňuje aj v amatérskych podmienkach jedinečne zachytiť krásy vesmíru. Je to dobrodružstvo, pretože od okamihu, keď sa človek rozhodne niečo nasnímať, až po finálne spracovanie, väčšinou ani nevie ako to bude napokon vyzerať. Pri plánovaní fotenia rôznych úkazov na oblohe človek objavuje vo svojom okolí – na Slovensku alebo v zahraničí zaujímavé miesta a aj takto spoznáva prírodu. Mnoho výletov a ciest za tie roky som spojil aj s nočným fotením. Mohol som tak cez fotografie aj iným ľudom umožniť spoznať alebo aj vidieť zaujímavé astronomické úkazy.”

Čo považuje Róbert na astrofotografii za najväčšiu výzvu? “Ak opomenieme rôzne technické aspekty tejto disciplíny, žiaľ negatívne na to vplýva svetelne znečistenie. Hlavne kvôli tomu astrofotografia nie je jednoduchá záležitosť, všetko ostatné, okrem počasia, má človek vo svojich rukách. Vlastne aj to svetelné znečistenie majú ľudia vo vlastných rukách, no mrzí ma alibisticky postoj zodpovedných k tejto problematike. Každopádne aj prostredníctvom astrofotografie možno na tento problém poukázať.”

Na otázku, čo pre neho znamená úspech v tejto medzinárodnej súťaži, Róbert uviedol: “Umiestenie v tejto medzinárodnej súťaži, až s dvomi fotografiami, ma naozaj veľmi potešilo. A to, že fotografie budú použité dokonca aj pri tvorbe vzdelávacích materiálov považujem za ešte väčšiu poctu. Verím, že všetky tie krásne fotografie zo súťaže poslúžia dobrej veci a zaujmú aj širokú laickú verejnosť. Je to veľmi dôležité pre popularizáciu astronómie a vedy všeobecne.”

Vynikajúci úspech tiež zaznamenal Tomáš Slovinský, ktorý získal spolu s Petrom Horálkom 1. miesto v kategórii Kométy so snímkou Metamorfózy kométy Neowise, 2. miesto v kategórii Svetelné znečistenie s fotografiou Panoráma reálneho svetelného znečistenia a 2. miesto v kategórii Meteorické roje s fotografiou Perzeidy 2020 nad Parkom tmavej oblohy Poloniny.

Všetky víťazné fotografie sú zverejnené v kolekcii astronomických vzdelávacích materiálov IAU v rámci otvorenej medzinárodnej licencie Creative Commons Attribution (CC BY) 4.0, pričom si však autori stále zachovajú autorské práva na svoje snímky. Tento spôsob umožňuje ich bezplatné použitie, pokiaľ sú korektne citované (citácia je uvedená pri každej fotografii v tvare autor/IAU OAE). Dúfajme, že tieto nádherné astrofotografie poslúžia ako atraktívny vzdelávací nástroj v prospech učiteľov a študentov z celého sveta.

Comets, Third Place

Tretie miesto v súťaži astrofotografie IAU OAE 2021, kategória Kométy: Ahoj kométa, smiem prosiť? (Robert Barsa/IAU OAE)

Tento nádherný a poetický obrázok nasnímaný v júli 2020 na Slovensku zachytáva kométu C/2020 F3 (Neowise). Smer chvostov kométy naznačuje polohu Slnka. V minulosti objavenie sa kométy na oblohe mohli sprevádzať obavy a dokonca strach tých, ktorí netušili, čo tieto objekty vlastne sú. Vďaka pozorovaniam a aplikáciou poznatkov z fyziky, chémie a geológie teraz vieme, že kométy sú objekty, ktoré sú pozostatkom obdobia, keď sa formovala Slnečná sústava. Najvýraznejšími črtami komét sú modrastý iónový (plynový) chvost a belavý prachový chvost, ktoré môžu dosahovať dĺžku desiatok miliónov kilometrov. Tieto charakteristické črty, ľahko pozorovateľné voľným okom, spolu s porozumením vedeckým poznatkom, už nie sú dôvodom pre strach. Skôr nám pomáhajú porozumieť histórii našej Slnečnej sústavy a prinášajú pokoru, potešenie i priestor na rozjímanie, tak ako to zachytáva táto fotografia.

Wide star fields, Third Place

Tretie miesto v súťaži astrofotografie IAU OAE 2021, kategória Širokouhlé zábery hviezdnej oblohy: Čilské observatóriá na “prácu z domu” (Robert Barsa/IAU OAE)

Táto panoramatická fotografia zachytáva celý rad súhvezdí, objektov hlbokého vesmíru a planét. Najjasnejším svetelným zdrojom s červenkastým odtieňom (vľavo od stredu) je planéta Mars. V ľavej spodnej časti obrázku, tesne nad šikmou strechou budovy, sú dva svetelné zdroje veľmi blízko seba, sú to planéty Jupiter (jasnejší) a Saturn. Úplne vpravo na obrázku sú dva difúzne objekty podobné oblakom, Veľký a Malý Magellanov mrak. Jedná sa o satelitné trpasličie galaxie našej Galaxie, nachádzajúce sa vo vzdialenosti približne 163 000 a 204 000 svetelných rokov. Galaxia Andromeda, ktorá sa nachádza vo  vzdialenosti približne 2,5 milióna svetelných rokov, sa na tomto obrázku javí ako malá šikmá škvrna medzi Marsom a najjasnejšou žiarou na obzore (bližšie k horizontu). Jasná žiara nepochádza od Slnka ani Mesiaca, ale od mestských svetiel San Pedro de Atacama.

Medzi prominentné súhvezdia patrí: Orión – identifikovateľný pomocou troch hviezd tvoriacich Oriónov pás, Býk – skupinka hviezd v tvare trojuholníka vľavo od Oriónu s jasnou oranžovou hviezdou Aldebaran, Veľký pes – vpravo dole od Oriónu s jasnou hviezdou Sírius (najjasnejšia hviezda na nočnej oblohe) a tromi hviezdami v tvare trojuholníka tesne nad kupolou observatória v popredí, Pegas – identifikovateľný pomocou lichobežníka diagonálne pod Marsom. Medzi ďalšie zachytené súhvezdia patrí Andromeda, Perzeus a Baran. Rôzne kultúry po celom svete majú svoje vlastné názvy a príbehy súvisiace s týmito súhvezdiami a mnohými ďalšími.

Vpravo hore v Oriónovom páse je šikmá čiara hviezd (Oriónov meč), v ktorej je ružovkastá škvrna (pri pohľade voľným okom vyzerá ako nejasná hviezda), ktorou je Veľká hmlovina v Orióne – hviezdna pôrodnica, oblasť tvorby nových hviezd nachádzajúca sa 1 350 svetelných rokov od Zeme. Naľavo od Býka je kompaktná hmlistá šmuha, ktorou je hviezdokopa Plejády. Rôzne farby hviezd súvisia s ich teplotou, napríklad červeno-oranžová hviezda vľavo dole od Oriónovho pásu je červený obor Betelgeuze. Chladnejšie hviezdy pôsobia červenšie v porovnaní s bielymi a modrastými hviezdami s vyššou teplotou. Farby zachytené na fotografii sú výraznejšie kvôli vyššej citlivosti digitálneho fotoaparátu v porovnaní s ľudským okom.