Mária Gallová – Slovenka roka 2020

Dlhoročná členka Slovenskej astronomickej spoločnosti pri Slovenskej akadémii vied Mgr. Mária Gallová získala prestížne ocenenie Slovenka roka 2020 v kategórii Média a komunikácia.

V nedeľu 30. augusta 2020 boli počas slávnostného galaprogramu oznámené výsledky prestížnej čitateľskej ankety Slovenka roka 2020, ktorú organizuje týždenník Slovenka v spolupráci s RTVS a Slovenským národným divadlom. Záštitu nad týmto, v poradí už dvanástym ročníkom ankety prevzala prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová. Počas priameho prenosu si sošku odnieslo dvanásť výnimočných Sloveniek nominovaných v jednotlivých kategóriách, pričom jednej z nich udelila porota i titul Absolútna Slovenka roka. Najviac nás teší, že v kategórii Média a komunikácia prestížne ocenenie získala dlhoročná členka našej spoločnosti Mgr. Mária Gallová.

Laureátka ocenenia pôsobila na hvezdárni v Banskej Bystrici v oblasti popularizácie astronómie. Už v roku 1973 navrhla a realizovala astronomickú súťaž pre žiakov so záujmom o astronómiu „Vesmír je náš svet“, no asi najznámejším sa stalo literárno-výtvarné ekologické podujatie „Zem je len jedna“, ktoré ako dlhodobá výstava končilo na bratislavskom hrade. Mgr. Mária Gallová bola aj iniciátorkou vzniku Medzinárodného filmového festivalu „Astrofilm“, ktorý sa stal tradičným astronomickým podujatím na Slovensku. V ostatných rokoch sa venuje velikánovi našich dejín – M. R. Štefánikovi. Je podpredsedníčka Spoločnosti M. R. Štefánika a šéfredaktorka jej časopisu BRADLO.  Napísala množstvo článkov, dve knihy literatúry faktu a z najnovších aktivít je možné spomenúť medzinárodnú konferenciu „Muž Slnka“, ktorá sa konala z roku 2019. Dodajme, že v roku 2019 sa stala laureátkou Csererho ceny SAS pri SAV za populárno-vedeckú činnosť.

Pani Mgr. Márii Gallovej srdečne gratulujeme k získaniu prestížneho ocenenia Slovenka roka 2020.