Nahrávam Udalosti

« Všetky Udalosti

100 hodín astronómie

2 októbra - 5 októbra

Zadarmo

V dňoch 2. – 5. októbra 2024 bude Úrad pre popularizáciu astronómie Medzinárodnej astronomickej únie (IAU OAO) v spolupráci s Medzinárodnou spoločnosťou planetárií (IPS) pokračovať v tradícii koordinovania celosvetovej série podujatí v rámci projektu 100 hodín astronómie. V tomto roku pri príležitosti osláv 100 rokov planetárií.  V roku 1923 bol v nemeckej Jene zostrojený prvý projektor planetária a o dva roky neskôr otvorilo svoje brány prvé planetárium v Mníchove. V rokoch 2023 až 2025 svet oslávi storočnicu planetárií a nespočetné spôsoby, akými ovplyvnili našu spoločnosť.

Vzhľadom na rastúcu úroveň svetelného znečistenia na celom svete je na mnohých miestach nemožné zažiť skutočne tmavú oblohu. Planetáriá sa tak stali oázami tmavej oblohy – útočiskami pre nadšencov nočnej oblohy, ktoré verejnosti približujú vesmír. Dokonca aj na miestach, kde je obloha chránená pred svetlami miest, sú planetáriá stále silným vzdelávacím nástrojom pre pochopenie vesmíru a nášho miesta v ňom. IAU OAO  vyzýva všetkých, aby navštívili miestne planetárium – malé, veľké, mobilné alebo stacionárne – a ponorili sa do zázrakov nášho vesmíru.

IAU OAO a IPS dúfajú, že sa im podarí aktivizovať planetáriá na celom svete, aby sa zapojili do tohto programu! Zapojiť sa je jednoduché:

  1. Naplánujte špeciálne podujatie v rámci 100 hodín astronómie alebo si určte niektoré už existujúce predstavenia, na ktoré by ste chceli v tomto čase upozorniť.
  2. Stiahnite si mediálne materiály.
  3. Propagujte svoje podujatie spolu s projektom 100 hodín astronómie a pokúste sa priviesť pod kupolu čo najširšiu verejnosť!

Hoci témou 100 hodín astronómie v roku 2024 je 100 rokov planetárií, duchom tohto projektu je spájať ľudí prostredníctvom úcty, ktorú v nás všetkých vzbudzuje astronómia. Dúfame, že ľudia na celom svete budú šíriť svoju lásku k astronómii – či už pod kupolou alebo pod skutočnou oblohou!

Kalendár globálnych podujatí

IAU OAO opäť pripravil globálnu mapu podujatí, v rámci ktorej organizátori môžu prezentovať svoje podujatia projektu 100 hodín astronómie. Ak je podujatie otvorené pre verejnosť, je potrebné uviesť dostatok informácií, aby sa záujemcovia mohli zapojiť, či už osobne alebo online. Organizátori prvých 50 zaregistrovaných podujatí dostanú od IAU OAO výtlačky dvoch špeciálnych vydaní časopisu Communicating Astronomy with the Public venovaných storočnici planetárií. Zaregistrovať podujatie je možné pomocou tohto formulára

Podujatia na Slovensku

Slovenská astronomická spoločnosť pri SAVCentrum voľného času v Košiciach a Prírodovedecká fakulta Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach srdečne pozýva všetkých záujemcov o astronómiu na podujatie v rámci projektu 100 hodín astronómie, ktoré sa bude konať 2. októbra 2024 v priestoroch hvezdárne a planetária Centra voľného času na Popradskej 86 v Košiciach. Podujatie začne o 18:00 hod. krátkym predstavením projektu 100 hodín astronómie (doc. RNDr. Rudolf Gális, PhD.) a bude pokračovať prednáškou Mexické čierne Slnko, ktorú prednesie známy slovenský astrofotograf Ing. Róbert Barsa. V prednáške spojenej s cestopisom účastníkom porozpráva o tom, ako sa v apríli 2024 skupina odvážnych slovenských astronómov vydala na expedíciu za pozorovaním úplného zatmenia Slnka až do ďalekého Mexika. Prednáška bude v rovnakom čase dostupná aj online. Podujatie bude pokračovať o 19:30 hod. projekciou hviezdnej oblohy v planetáriu a za jasného počasia aj pozorovaním objektov večernej oblohy.

Nápady na aktivity

Ak potrebujete nejaké nápady pre svoje astronomické popularizačné podujatia, môžete sa inšpirovať v súbore nástrojov IAU OAO. Ak ste vyvinuli alebo viete o nejakom zaujímavom formáte astronomických popularizačných aktivít, môžete ich zdieľať s ostatnými prostredníctvom tohto formulára. Záujemcovia sa tiež môžu pozrieť na minuloročné podujatia na stránke 100 hodín astronómie 2023.

Pri propagácii informácií o vašich podujatiach na sociálnych sieťach nezabudnite použiť #100HoursOfAstronomy a #IAUoutreach, aby IAU OAO mohol pomôcť propagovať aj vaše aktivity. Sledujte kanály sociálnych médií IAU OAO (FacebookInstagramX and LinkedIn), pretože pred podujatím budú zverejnené ďalšie informácie a zdroje.

Podrobnosti

Začiatok:
2 októbra
Koniec:
5 októbra
Cena:
Zadarmo
Webstránka:
https://www.iau.org/public/oao/100-hours-of-astronomy/

Organizátor

IAU Office for Astronomy Outreach
Email:
public@oao.iau.org
View Organizátor Website

Miesto udalosti

Slovenská republika