Životopis Astronomickej olympiády

Slovenská astronomická spoločnosť (SAS) pri SAV so sídlom v Tatranskej Lomnici získala od Agentúry na podporu vedy a výskumu (APVV) grant na financovanie svojho projektu – Astronomickej olympiády (AO) na obdobie od októbra 2006 do októbra 2010. Grant podal začiatkom roka 2006 RNDr. Ladislav Hric, CSc., vtedy vedecký pracovník Astronomického ústavu SAV a zároveň vedecký tajomník SAS pri SAV. Spoločnosť sa tak stala zastrešujúcou organizáciou, aj keď treba zdôrazniť, že SAS pri SAV nemá žiadnych platených zamestnancov, ekonómov a pod., a preto akákoľvek jej činnosť je založená na dobrovoľnosti. Členmi riešiteľského kolektívu sa stali RNDr. Daniela Jančušková, RNDr. Daniel Očenáš, Mgr. Marián Vidovenec, RNDr. Miroslav Znášik, RNDr. Juraj Zverko, DrSc. – vtedajší predseda SAS pri SAV a RNDr. Mária Hricová Bartolomejová ako výkonná referentka.

Počas trvania projektu sa organizovali školské, regionálne a finálové kolá s cieľom vybrať najlepších študentov na Medzinárodnú olympiádu z astronómie a astrofyziky (IOAA), ktorej prvý ročník sa zhodou okolností konal v roku 2007, keď sme zorganizovali aj prvý ročník AO na Slovensku. Toto nás povzbudilo prihlásiť našich dvoch najlepších študentov na prvú IOAA, ktorá sa uskutočnola v exotickom Thajsku. Vedúcim výpravy bol Dr. Hric a ako pedagogická vedúca cestovala Dr. Hricová Bartolomejová, ktorá si cestu musela uhradiť. A toto sa stalo pravidlom aj v nasledujúcich rokoch. Obaja vedúci sa stali aj členmi medzinárodného výboru IOAA a nakoľko hneď na prvej IOAA náš študent Róbert Barsa získal zlatú medailu, Slovensko sa zapísalo medzi najúspešnejšie krajiny.

Po skončení projektu v roku 2010 sa situácia zhoršila. Študenti si museli hľadať sponzorov – Slovnaft, Tatrabanka, AXA a príslušné VÚC. Aj napriek tomu sme v organizovaní AO pokračovali. Doma nám pomáhali dobrovoľníci, napríklad riaditelia Krajskej hvezdárne a planetária Maximiliána Hella v Žiari nad HronomMgr. Stanislav Kaniansky, RNDr. Peter Augustín a Mgr. Tomáš Dobrovodský, ďalej pracovníci Slovenskej ústrednej hvezdárne (SÚH) v HurbanoveMgr. Peter Dolinský a RNDr. Ivan Dorotovič, CSc. a samozrejme aj súčasný predseda SAS pri SAV doc. RNDr. Rudolf Gális, PhD. V nedávnych rokoch nám podali pomocnú ruku aj bývalí úspešní olympionici.

Úloha vedúcich spočíva v prihlásení Slovenska ako krajiny na IOAA, vo vyplnení kariet s údajmi pre študentov aj vedúcich, v zabezpečení leteniek, v prípade potreby aj víz, v nahlásení časov príletu a odletu celej výpravy a v prípade skoršieho/neskoršieho príchodu/odchodu aj vybavenie ubytovania nad rámec IOAA. Práca vedúcich na IOAA spočíva v pripomienkovaní zadaných príkladov, v ich preklade do materinských jazykov, v analyzovaní výsledkov a riešení a v pripomienkovaní ohodnotení. Úlohy na  olympiáde sa skladajú z praktických pozorovaní, z analýzy dát a z riešenia teoretických príkladov.

V roku 2023 došlo k legislatívnej zmene, nakoľko vyhlasovateľom AO sa stala SÚH v Hurbanove. Samozrejme na tomto projekte úzko spolupracuje so SAS pri SAV. Zlepšilo sa tým financovanie olympiády, čo poznali hlavne študenti už počas finálového kola. K zásadnej zmene vo financovaní AO došlo až v roku 2024, keď si naše výsledky všimlo nielen Ministerstvo kultúry SR, ale aj Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR a tak sme po dlhých rokoch mali konečne všetci uhradené letenky až do ďalekej Brazílie. Navyše okrem dvoch vedúcich sme mohli zobrať nielen päť študentov ale aj dvoch pozorovateľov, ktorí sú pomocnou rukou vedúcich. Už v blízkej budúcnosti by nás mali vystriedať v ďalšom pokračovaní AO.

Budúci rok nás čaká už 19. ročník AO na Slovensku a to znamená, že zavŕšime 20 rokov tejto potešiteľnej činnosti s našimi najlepšími študentami. Záverom treba dodať, že za tie roky sme ani z jednej IOAA neprišli bez medailí a na 17 IOAA ich naši študenti získali celkove 10 zlatých, 8 strieborných a 18 bronzových. Vďaka patrí všetkým, ktorí nám užitočne pomáhali.

 

Dr. L. Hric a Dr. M. Hricová Bartolomejová, 22. 10. 2024

 

Za mimoriadny prínos pri organizovaní Astronomickej olympiády na Slovensku bolo udelené RNDr. Ladislavovi Hricovi, CSc. a RNDr. Márii Hricovej Bartolomejovej Čestné uznanie SAS pri SAV s plaketou. Ocenenia boli slávnostne odovzdané počas Medzinárodného festivalu astronomických filmov Astrofilm dňa 24. októbra 2024 v Piešťanoch.

Predseda SAS pri SAV Rudolf Gális spolu s ocenenými Máriou Hricovou Bartolomejovou a Ladislavom Hricom. (Foto: Jozef Csipes)

Predseda SAS pri SAV Rudolf Gális spolu s ocenenými Máriou Hricovou Bartolomejovou, Róbertom Barsom a Ladislavom Hricom. Róbert bol prvý slovenský študent, ktorý získal zlatú medailu na Medzinárodnej olympiáde z astronómie a astrofyziky v roku 2007 v Thajsku. (Foto: Jozef Csipes)