Otvorené stretnutie členov Slnečnej sekcie ČAS

V sobotu 24. septembra 2022 hostili priestory Hvězdárny Rokycany účastníkov Otevřeného setkání členů Sluneční sekce České astronomické společnosti. Program stretnutia bol venovaný informáciám o chode Slnečnej sekcie, tematickým prednáškam a odovzdávaniu Cien Ladislava Schmieda.

Cena nesie meno po českom amatérskom astronómovi, ktorý bol mimoriadne aktívnym pozorovateľom slnečných škvŕn.  Každý deň v rokoch 1947 až 2012, keď sa aspoň na chvíľku vyjasnilo, pozoroval Slnko projekčnou metódou ďalekohľadom vo svojej malej pozorovateľni v obci Kunžak v okrese Jindřichův Hradec a zakresľoval škvrny na slnečnom disku. Do svojej smrti v roku 2012 tak získal viac ako 12 500 pozorovaní. Medzi tohtoročnými ocenenými boli aj niekoľkí slovenskí pozorovatelia.

Na základe pozvania organizátorky stretnutia a predsedníčky Slnuneční sekce ČAS Martiny Pavelkovej  sa autor príspevku stretnutia zúčastnil a prispel ako člen Sekcie pre výskum Slnka SAS pri SAV a SZA do tematického bloku prednáškou „Mapovanie magnetických polí slnečných erupcií“. Ďalšie tematické prednášky boli venované predpovediam slnečnej a geomegnetickej aktivity a rádiového spojenia (F. Janda), nekonečnému príbehu relatívneho čísla slnečných škvŕn (doc. M. Švanda) a slnečnému vetru (prof. P. Kulhánek). Posledná z uvedených prednášok je dostupná on-line.

V sprievode riaditeľa Hvězdárny Rokycany K. Halíře si účastníci prezreli výstavné priestory a prístrojové vybavenie hvezdárne a oboznámili sa s výsledkami odborných pozorovaní. Medzi nimi nechýba ani zakresľovanie slnečných škvŕn, ku ktorému sa Hvězdárna Rokycany vrátila po krátkej prestávke v prvých rokoch tohto storočia. Zaslúženú pozornosť a obdiv vyvolalo jeho rozprávanie, ako vlastnými silami bez akýchkoľvek technických plánov opravil a zrenovoval známy Coudé refraktor, ktorý tak slúži návštevníkom ďalej spolu s novším astrografom s priemerom zrkadla 508 mm.

Július Koza
Astronomický ústav SAV, v.v.i.
Tatranská Lomnica