Astrostáž Variable 2024

Astrostáž Variable 2024 zorganizovala Vihorlatská hvezdáreň v rámci projektu spolupráce Slovenskej astronomickej spoločnosti pri SAV a Astronomického ústavu SAV, v.v.i., s podporou Astronomického ústavu SAV, v.v.i. Ďalšími spoluorganizátormi boli Sekcia premenných hviezd a exoplanét Slovenskej astronomickej spoločnosti pri SAV a Slovenského zväzu astronómov (ďalej Sekcia), Slovenská ústredná hvezdáreň v Hurbanove a Prírodovedecká fakulta Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach. Podujatie sa konalo v dňoch 26. júla až 3. augusta 2024 na Astronomickom observatóriu na Kolonickom sedle. Astrostáž sa konala ako súčasť implementácie projektu Vihorlatskej hvezdárne Cez Poloniny ku hviezdam.

Práve vďaka tomuto projektu mohli účastníci využívať novú infraštruktúru na observatóriu. V prevádzke je nový pavilón pre vizuálne pozorovania a pre astrofotografiu. Druhý pavilón ešte nie je úplne zaplnený ďalekohľadmi ovládanými na diaľku, takže niektorí účastníci si v ňom dočasne umiestnili svoju pozorovaciu techniku. Najväčší záujem vzbudil spektrograf UVEX. Počas Variable 2024 prebiehalo zostavenie a vyladenie prístroja. Montáž, na ktorej bude spektrograf umiestnený už nesie ďalekohľad pre simultánne fotometrické pozorovania. Je to mnohým už známy zrkadlový ďalekohľad typu Newton, ktorý dlhé roky na observatóriu slúžil pod názvom Púpava. Počas Variable 2024 sa používal na získavanie dát o zákrytových dvojhviezdach. Súčasne sa otestovali schopnosti novej altazimutálnej montáže. Tie vyvolali neskrývané nadšenie.

Skladanie spektrografu UVEX účastníkmi Variable 2024.

Hlavnou témou Astrostáže však boli satelitné dáta. Podobne ako v minulých rokoch prišiel RNDr. Theodor Pribulla, CSc., z Astronomického ústavu SAV, v. v. i. v Tatranskej Lomnici a viedol kurz získavania a analýzy dát z ďalekohľadov umiestnených vo vesmíre. Medzi účastníkmi mnohí mali značné skúsenosti s touto témou. Takže kurz priniesol viaceré vzájomné obohatenia. Tak napríklad mnohonásobný účastník Barlomiej Debski vyriešil otázku ako sťahovať satelitné dáta pomocou služby Google Colab.

Inštalácia ďalekohľadu na pozorovania zákrytových dvojhviezd počas Variable 2024.

Celkovo sa astrostáže zúčastnilo 15 účastníkov, z toho štyria z Ukrajiny, dvaja z Poľska a zvyšok zo Slovenska. Organizačným vedúcim strostáže bol predseda Sekcie Pavol A. Dubovský. O logistické zabezpečenie astrostáže sa postarala manažérka pre astroturizmus Vihorlatskej hvezdárne Mgr. Veronika Dubovská. Fotogaléria Astrostáže 2024 je prístupná na tejto adrese.

Spoločná fotografia účastníkov Astrostáže Variable 2024 pred novým pozorovacím pavilónom.

Súčasne s hlavným kurzom prebiehal aj zvyčajný program astrostáže. Nočné pozorovania a riešenie základných úloh z výskumu premenných hviezd. Počasie bolo tentoraz celkom priaznivé. Dáta pre riešenie zadaných úloh sa získavali na Vihorlatskom národnom teleskope s priemerom 1 meter, na ďalekohľade Púpava s priemerom 28 cm a počas zamračených nocí pomohol na diaľku riadeného Csereho ďalekohľadu v Hlohovci s priemerom 60 cm.

„Ukrajinská“ skupina sa venovala pokračovaniu svojho výskumu málo pozorovaných zákrytových dvojhviezd. O priebežných výsledkoch referovala vo svojej záverečnej prezentácii Viktoriia Borshchenko z Odesskej národnej morskej univerzity. „Poľská skupina“ sa venovala kataklizmatickým premenným. Zhodou okolností bola možnosť pozorovať vzplanutie trpasličej novy typu WZ Sge TCP J00003597+1757408 v súhvezdí Pegas. Z dostupných dát zhotovila Weronika Skrobacz O-C diagram maxím superhumpov. To je štandardná úloha pri pozorovaní superoutburstov. Originálny bol spôsob určenia časov maxím. Weronika použila klasickú Kordylewskeho metódu, pričom každý čas maxima určila veľa krát, aby mohla vyhodnotiť chybu merania. Za celkový prístup k úlohám si nakoniec vyslúžila cenu Jindřicha Šilhána, ktorá bola ako zvyčajne udelená po skončení záverečných prezentácií účastníkov.

Odovzdávanie ceny Jindřicha Šilhána Weronike Skrobacz predsedom Sekcie Pavlom A. Dubovským.

Spomedzi prezentácii ešte treba spomenúť príspevok Bartlomieja Debského, ktorý ukázal ako krásne možno využiť satelitné dáta spolu s pozemskými pozorovaniami. Dávame pritom do pozornosti jeho web. Matúš Kamenec prekvapil svojim jednoduchým programom, ktorý brilantne rieši väčšinu úloh, ktoré sa účastníci učili riešiť počas kurzu získavania satelitných dát. Vývoj ešte nie je ukončený, ale Matúš sľúbil, že softvér bude účastníkom k dispozícii.

Či sa bude astrostáž Variable konať aj na budúci rok, nie je celkom jasné. V prípade, že áno, už má predpokladaný program. Mal by byť zameraný na spektroskopiu. Astronomické observatórium na Kolonickom sedle už teraz disponuje spektrografom s vysokým rozlíšením LhiResIII a spektrografom s nízkym rozlíšením UVEX. Je nádej, že zostava sa ešte rozšíri o ešeletový spektrograf NOU-T. To by poskytlo možnosť vyskúšať si naozaj pestré možnosti spektroskopie premenných hviezd.

Pavol A. Dubovský