Csereho cena SAS pri SAV za populárno-vedeckú činnosť

Slovenská astronomická spoločnosť pri Slovenskej akadémii vied (SAS pri SAV) si uvedomuje dôležitosť popularizácie vedy a techniky pre napredovanie a pokrok našej spoločnosti. Prostredníctvom tejto ceny, ktorá od roku 2018 nesie meno Dr. Elemera Csereho, významného popularizátora astronómie na Slovensku a zakladateľa hvezdárne v Hlohovci, chce SAS pri SAV povzbudiť predovšetkým mladých členov Spoločnosti, aby sa venovali aj tejto činnosti a takýmto spôsobom prilákali ďalších mladých ľudí k štúdiu vedy a techniky.

Laureátom Csereho ceny SAS pri SAV za populárno-vedeckú činnosť za rok 2024 sa stal Ing. Róbert Barsa. Laureát sa narodil v roku 1987 a po absolvovaní gymnázia na Poštovej 9 nastúpil v roku 2007 na štúdium informatiky na Fakulte elektrotechniky a informatiky Technickej univerzity v Košiciach. Po úspešnom ukončení vysokoškolského štúdia v roku 2012 nastúpil do IBM Slovensko, kde pracuje dodnes. Aj keď sa profesionálne venuje informatike, odmlada prejavoval záujem o astronómiu. Od roku 2001 je členom astronomického klubu Pallas pri Centre voľného času v Košiciach. V roku 2007, ešte ako študent, pretavil svoje astronomické znalosti do zlatej medaily v Medzinárodnej olympiáde z astronómie a astrofyziky v Thajsku.

Laureátom Csereho ceny SAS pri SAV za populárno-vedeckú činnosť za rok 2024 sa stal Róbert Barsa. Cenu mu odovzdal predseda SAS pri SAV Rudolf Gális. (Foto: Jozef Csipes)

Najviac mu však učarila astrofotografia, prostredníctvom ktorej vystavuje na obdiv krásy blízkeho i hlbokého vesmíru. Astrofotografie prezentuje v rámci výstav (Spišská Nová Ves, Košice, Michalovce, Žilina, putovné výstavy SAS pri SAV v rámci celého Slovenska), publikuje v astronomických magazínoch (Kozmos, Tähdet Ja Avaruus, BBC Sky At Night, Journal of the IMO). Jeho fotografie boli uverejnené na známych astronomických portáloch (Astronomy Picture of the Day, Spaceweather, The World At Night) a boli ocenené v mnohých súťažiach venovaných astrofotografii doma aj v zahraničí (Astrofoto, fotografická súťaž Medzinárodnej astronomickej únie, Česká astrofotografie měsíce, Digitalna kamera). Ako zaujímavosť možno dodať, že spolu s Martinom Mašekom objavil prvú premennú hviezdu (SvKV23) na Slovensku pomocou digitálnej zrkadlovky. 

Róbert Barsa sa tiež venuje organizovaniu popularizačných aktivít. Od roku 2006 sa podieľa na organizovaní podujatí projektu S ďalekohľadom na cestách, od roku 2008 aj tradičných Zrazov mladých astronómov Slovenska (prednášky, pozorovania). Podieľa sa na organizovaní verejných pozorovaní zaujímavých astronomických úkazov, pripravuje výstavy astrofotografií, vystupuje s popularizačnými prednáškami nielen o astrofotografii na rôznych podujatiach, konferenciách, workshopoch pre mládež aj širokú verejnosť (napr. v rámci cyklu podujatí Astronomické štvrtky SAS pri SAV). V rámci projektu spolupráce univerzít a firiem IT Živé projekty vedie projekty zamerané na astronómiu ako AsteroidHunter alebo aktuálne projekt SleepCity venovaný problematiky svetelného znečistenia.

Laureát je predsedom Sekcie astronomickej fotografie a členom Sekcia zákrytov a zatmení Slovenskej astronomickej spoločnosti pri SAV a Slovenského zväzu astronómov. Aktívne sa zúčastňuje rôznych pozorovateľských expedícií na Slovensku i v zahraničí, predovšetkým za pozorovaním úplných zatmení Slnka (Faerské ostrovy, Indonézia, Thajsko, USA, Chile, Mexiko), meteorických rojov ako Perzeidy alebo Tau Herkulidy (Mníšek nad Hnilcom, Látky, Tepličné, USA) alebo polárnych žiar (Island, Nórsko).

Csereho cena SAS pri SAV bola Ing. Róbertovi Barsovi slávnostne odovzdaná počas Medzinárodného festivalu astronomických filmov Astrofilm dňa 24. októbra 2024 v Piešťanoch.