Astronomická expedícia Perzeidy 2024

Pozorovateľské expedície, ktoré organizujú členovia Slovenskej astronomickej spoločnosti pri SAV v spolupráci s Centrom voľného času v Košiciach a Prírodovedeckou fakultou Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach majú dlhoročnú tradíciu. Medzi nimi majú obzvlášť významné postavenie každoročné expedície za pozorovaním meteorického roja Perzeidy.

Perzeida spolu s Marsom a Jupiterom ozdobili oblohu počas expedície Perzeidy 2024 (P. Butka).

Tradícia meteorických expedícií košických astronómov siaha ďaleko do minulosti, no od roku 2002 je pevne spojená s obecnou chatou dedinky Mníšek nad Hnilcom. Ťažko povedať čo láka už najmenej tretiu generáciu mladých astronómov na toto miesto, kde podmienky sú na dnešnú dobu viac ako sparťanské. Po pešom zdolaní takmer troch kilometrov a 270 výškových metrov účastníkov čaká ubytovanie v skromnej chatke či vlastných stanoch, voda zo studničky, jedlo, na ktorého prípravu si najskôr musia narúbať drevo a kadibudka s výhľadom na les. Elektrická energia je len z batérie nabíjanej solárnym panelom a dátové spojenie je skôr symbolické. Možno je to práve akýsi únik od stresu civilizácie a ponorenie sa do pokoja a krásy okolitej prírody. Možno skvelá atmosféra a spoločnosť ľudí s rovnakou „krvnou skupinou“. No určite je to čarovná nočná obloha, stále len veľmi málo ovplyvnená svetelným znečistením, ktorá láka mnohých účastníkov, aby sa sem každoročne vracali.

Účastníci 23. meteorickej expedície Perzeidy 2024 pred obecnou chatou v Mníšku nad Hnilcom (R. Gális).

Expedície sú určené hlavne pre mladých pozorovateľov nočnej oblohy z radov astronomických krúžkov a klubov Centra voľného času v Košiciach, ako aj študentov odboru Astrofyzika na Prírodovedeckej fakulte Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach. Cestu na expedície si však radi nájdu aj mnohí bývalí krúžkari, či študenti, ako aj ďalší nadšenci pre astronomické pozorovania a prírodu.

Polárna žiara spolu s Marsom a Jupiterom na snímke z 12. augusta 2024
zachytenej objektívom mobilného telefónu Asus ZenPhone 9 (R. Gális)

Tohtoročná meteorická expedícia sa konala v dňoch 30. júla až 14. augusta 2024. Kvôli obmedzenému počtu účastníkov bola rozdelená na dve časti. Expedície sa postupne zúčastnilo od 7 do 16, celkovo 23 pozorovateľov hviezdnej oblohy. Hlavnou náplňou expedície bolo, ako už tradične pozorovanie meteorického roja Perzeidy a astrofotografia. 

Aktívne Slnko a dorastajúci Mesiac počas expedície Perzeidy 2024 (R. Gális).

Pozorovacie podmienky boli celkom priaznivé: počas prvých dní expedície sa síce na pozorovateľov pár dní mračila zatiahnutá a upršaná obloha, no ostatné noci sa úspešne pozorovalo a fotografovalo. Zázel bol meteorárom tiež celkom naklonený: mimo maxima Perzeíd meteorov bolo síce málo, no z času na čas hviezdnu oblohu ozdobili jasné meteory, ktorých početnosť vyvrcholila počas maxima desiatkami Perzeíd. Tohtoročné pozorovania spestrili denné pozorovania vysokoaktívneho Slnka, Mesiaca, Venuše a Jupiteru. Polárna žiara zostala pred našim zrakom skrytá, jej prítomnosť nad severným obzorom odhalili až fotografie.

Počas expedície Perzeidy 2024 nebola núdza o jasné meteory (P. Butka).

Ak to únava po celonočnom pozorovaní či počasie dovolí, denný program expedícií spestrujú odborné prednášky na aktuálne témy astrofyzikálneho výskumu alebo vychádzky do prírody. Tohto roku sa sedem “statočných” účastníkov vydalo na vrchol Bukovec (1127 m, Volovské vrchy) a odtiaľ do malebnej dedinky Závadka s celkovou dĺžkou trasy takmer 19 km.  Voľný čas účastníci radi trávia športovými alebo spoločenskými hrami. Čakanie na astronomickú noc spríjemní táborák, ktorý občas „navštívi“ meteorarský boh Zázel, aby pasoval nových účastníkov a dal im ich expedičné prezývky.

Zastávka na vrchole Bukovec (1127 m, Volovské vrchy) na ceste do malebnej dedinky Závadka. (R. Gális)

V rámci expedície sa tiež uskutočnilo tradičné podujatie pre širokú verejnosť, ako naše poďakovanie obci Mníšek nad Hnilcom. Podujatie sa konalo 11. augusta 2024 v priestoroch pred obecným kultúrnym domom a pozostávalo z pozorovania objektov večernej a nočnej oblohy (od 19:30 do 22:00 hod.) pomocou astronomických ďalekohľadov. Počas podujatia mali možnosť účastníci pozorovať Mesiac, Saturn a niektoré objekty hlbokého vesmíru ako dvojhviezdy (Albireo, Mizar), hmloviny (M27 Činka) a hviezdokopy (M13). Účastníci boli tiež oboznámení so základnou orientáciou na hviezdnej oblohe a s výraznými letnými súhvezdiami. Na podujatí sa zúčastnilo vyše 20 účastníkov, z ktorých asi polovicu tvorila mládež.

Symbolická bodka za úspešným celonočným pozorovaním v podobe jasnej perzeidy (P. Butka)

Jubilejná meteorická expedícia je síce za nami, no už teraz sa všetci tešíme, že sa v „Mníšku“ stretneme opäť o rok.

Rudolf “Albedo” Gális a Peter “Džvir” Kaňuk