Týždeň vedy a techniky

Vážení záujemcovia o astronómiu,

pozývame Vás na deň otvorených dverí SAS pri SAV, ktorý organizujeme v rámci Týždňa vedy a techniky. Podujatie sa uskutoční v piatok 10. novembra, medzi 17. a 23. hodinou v priestoroch Astronomického ústavu SAV v Starej Lesnej (tu). Členovia Spoločnosti si pre Vás pripravili tri prednášky a večerné pozorovanie. O 17:00 bude Dr. Kundra hovoriť o pozorovaní vesmíru ďalekohľadmi. O 18:00 Vám Dr. Sekeráš porozpráva o živote hviezd.  Po prednáške Dr. Hambáleka o 19:00 TRAPPIST-1 a terestrických exoplanétach bude nasledovať astronomické pozorovanie hviezd, súhvezdí, hmlovín, hviezdokôp, galaxií … . Na večerné pozorovanie si môžete priniesť aj vlastné (akékoľvek) ďalekohľady a červené svetlo.

Program:

17:00 Vesmír v ďalekohľadoch, Dr. Kundra

Astronomický ďalekohľad je základným a takmer nevyhnutným nástrojom astronóma – či už amatéra alebo profesionála. Porozprávame sa o rôznych typoch ďalekohľadoch a objektoch a úkazoch, ktoré s nimi môžeme pozorovať.

18:00 Život hviezd, Dr. Sekeráš 

Život hviezdy sa podobá tomu ľudskému. Začína jej zrodom a pokračuje obdobím dospievania. Zrelý vek nakoniec vystrieda staroba a nevyhnutný zánik. Z čoho vlastne hviezdy sú a ako sa  medzi sebou líšia? Aké sú osudy hviezd, čo určuje dĺžku ich života a čo po nich ostane?

19:00 TRAPPIST-1 a terestrické exoplanéty, Dr. Hambálek

     Trappist-1 je novoobjavená sústava siedmych planét obiehajúcich jednu z najbližších hviezd k Slnku. Všetko sú to skalnaté planéty, veľkosťou podobné Zemi. Máme podozrenie, že na niektorých z nich by mohla existovať tekutá voda. Dozviete sa odkiaľ to vieme a ako by tieto planéty mohli vyzerať.

Večerné pozorovanie oblohy. K dispozíii budú rôzne typy ďalekohľadov a otáčavá mapa hviezdnej oblohy. Oboznámime sa s prácou s ďalekohľadom, súhvezdiami a orientáciou na hviezdnej oblohe a ukážeme si hmloviny, hviezdokopy, galaxie … .

Vo vestibule si môžete pozrieť stálu expozíciu o práci na Astronomickom ústave SAV.

Vstup zdarma