Deň hvezdární a planetárií 2021

TLAČOVÁ SPRÁVA
Košice, 15. marca 2021

Na prelome astronomickej zimy a jari si v ostatných rokoch aj na Slovensku pripomíname význam odbornej, vzdelávacej a popularizačnej činnosti hvezdární a planetárií prostredníctvom pestrej palety podujatí pre širokú verejnosť. Vzhľadom na pretrvávajúcu situáciu v súvislosti s celosvetovým šírením sa koronavírusovej infekcie COVID-19 sa tohtoročný Deň hvezdární a planetárií, na ktorého organizácii sa podieľajú Slovenská astronomická spoločnosť pri SAV, Slovenský zväz astronómov a Slovenská ústredná hvezdáreň v Hurbanove v spolupráci s ďalšími astronomickými zariadeniami na Slovensku, uskutoční len v online priestore.

„Jarná rovnodennosť je u nás spojená s prezentáciou odbornej, vzdelávacej a popularizačnej činnosti hvezdární a planetárií,“ uviedol doc. RNDr. Rudolf Gális, PhD., predseda Slovenskej astronomickej spoločnosti pri SAV a dodal: „Podujatia pripravované astronomickými zariadeniami po celom Slovensku vychádzajú z dlhoročnej tradície Európskeho dňa planetárií, ktorá bola založená v prvej polovici 90-tych rokov 20. storočia z iniciatívy pracovníkov planetária v talianskej Brescii“.

„Vzhľadom na pretrvávajúcu situáciu v súvislosti s celosvetovým šírením sa koronavírusovej infekcie COVID-19 sa Deň hvezdární a planetárií v roku 2021 uskutoční len prostredníctvom rôznych online aktivít“, informoval Mgr. Tomáš Dobrovodský, predseda Slovenského zväzu astronómov. Ďalej uviedol: „Aktivity spojené s týmto astronomickým sviatkom sa budú konať hlavne počas týždňa 15. – 21. marca 2021, no mnohé  budú dostupné pre širokú verejnosť počas celého marca.“

„Malých i veľkých návštevníkov internetových stránok hvezdární, planetárií, ako aj ďalších inštitúcií po celom Slovensku čaká pestrá paleta zaujímavých astronomických online prednášok, výstav, hravých či vzdelávacích aktivít,“ uviedol generálny riaditeľ Slovenskej ústrednej hvezdárne v Hurbanove Mgr. Marián Vidovenec a dodal: „V ponuke návštevníci nájdu: prednášku o zaujímavých astronomických úkazoch v roku 2021, zábavný kvíz či doplňovačku nielen o Gagarinovi, vesmírnu doplňovačku a tiež omaľovánku pre najmenších, počítačovú prezentáciu o histórii prieskumu vesmíru, virtuálnu prechádzku súhvezdiami jarnej hviezdnej oblohy, komentované pozorovanie Mesiaca sprostredkované astronomickým ďalekohľadom, komentované video k papierovému modelu Medzinárodnej vesmírnej stanice, ako aj ďalšie videá a aktivity.“

„Hlavnou témou podujatí tohtoročného Dňa hvezdární a planetárií bude 60. výročie prvého kozmického letu J. A. Gagarina“, poznamenal doc. RNDr. Rudolf Gális, PhD., národný koordinátor pre vzdelávacie a popularizačné aktivity IAU na Slovensku. Svoj historický let uskutočnil 12. apríla 1961 na palube kozmickej lode Vostok 1 a ľudstvu tým otvoril cestu do kozmického priestoru.

„Viac informácií o forme a časoch konania, ako aj programovej náplni jednotlivých online aktivít je možné nájsť na stránke Dňa hvezdární a planetárií,“ doplnil Mgr. Tomáš Dobrovodský, riaditeľ Krajskej hvezdárne a planetária M. Hella v Žiari nad Hronom.

doc. RNDr. Rudolf Gális, PhD.
Predseda Slovenskej astronomickej spoločnosti pri SAV
Národný koordinátor pre vzdelávacie a popularizačne aktivity IAU na Slovensku 
Univerzita P. J. Šafárika v Košiciach 
Tel.: +421 55 234 2241 
E-mail: rudolf.galis(zavináč)upjs.sk  

Mgr. Tomáš Dobrovodský
Predseda Slovenského zväzu astronómov
Krajská hvezdáreň a planetárium M. Hella v Žiari nad Hronom 
Tel.: +421 47 562 4708
E-mail: tomas(zavináč)planetarium.sk

Mgr. Marián Vidovenec
Generálny riaditeľ
Slovenská ústredná hvezdáreň v Hurbanove
Tel.: +421 35 760 2484
E-mail: marian.vidovenec(zavináč)suh.sk