18. ročník Astronomickej olympiády v novom štýle

Astronomická olympiáda (AO) si počas svojho už 18. ročníka prešla výraznými zmenami. Už od minulého roku je oficiálne organizovaná Slovenskou ústrednou hvezdárňou v Hurbanove v spolupráci so Slovenskou astronomickou spoločnosťou pri SAV, pričom je finančne podporená Ministerstvom kultúry SR.

Ku domácemu a celoštátnemu kolu od tohto roku pribudol aj medzistupeň v podobe regionálneho kola, ktoré sa organizovalo pre západné, stredné a východné Slovensko. Taktiež sa obnovila kategória pre základné školy, ktorá zatiaľ končí regionálnym kolom.

Zmeny nastali aj v tvorbe a opravovaní príkladov. Už niekoľko rokov boli príklady na finále tvorené bývalými účastníkmi AO. Tento rok sme dostali úplne voľnú ruku a vymysleli sme a následne aj opravili riešenia všetkých príkladov od domáceho až po celoštátne kolo.

Okrem tvorby úloh pre všetky kolá sme adresovali aj dlhoročný problém, ktorým boli prakticky neexistujúce vhodné zdroje v slovenčine, z ktorých by sa študenti mohli učiť pri príprave na súťaž. Toto sme postupne zmenili a pripravili sme viacero študijných materiálov. Jedná sa o náučné videá a pravidelné streamy na YouTube kanále Astro Krúžok, rôzne učebné texty, či zbierku riešených príkladov zo všetkých minulých ročníkov AO. Všetky materiály sú v slovenčine, voľne dostupné na stránke AO (aosk.sk). Od minulého roku tiež funguje aj Discord server AO, kde sa všetci účastníci a záujemcovia o olympiádu môžu dostať do kontaktu s organizátormi a nájdu tam aj bonusové materiály na prípravu na súťaž.

Existencia študijných materiálov nám spolu s trojkolovým formátom súťaže umožnila postupne zvyšovať náročnosť úloh medzi jednotlivými kolami a študentom tak ukázať nové koncepty, ktoré sa používajú pri riešení astronomických príkladov. Na žiakov ZŠ čakali v oboch kolách príklady aj praktická úloha, stredoškoláci museli vo všetkých troch kolách okrem príkladov a praktickej úlohy zvládnuť aj spracovanie údajov v dátovej analýze. Zatiaľ čo na domácom kole boli úlohy, ktoré slúžili ako úvod do problematiky, úlohy na celoštátnom kole sa svojou náročnosťou vyrovnali aj medzinárodnej úrovni.

Súťaž sa v januári začala domácim kolom, keď záujemcovia o súťaž dostali 2 mesiace na vyriešenie všetkých úloh. Do regionálnych kôl sme vybrali úspešných riešiteľov domáceho kola: 15 žiakov ZŠ a 22 študentov SŠ. Úspešní riešitelia boli tí, ktorí získali aspoň polovicu bodov víťaza.

Regionálne kolo sa konalo 4.  apríla 2024 v Krajskej hvezdárni a planetáriu v Žiari nad Hronom (stred), Hvezdárni a planetáriu v Prešove (východ) a v Slovenskej ústrednej hvezdárni v Hurbanove (západ). Kategória ZŠ tento rok skončila regionálnym kolom, kategória SŠ pokračovala celoslovenským finále.

Úspešní riešitelia regionálneho kola AO v kategórii základných škôl.

Účastníci regionálnych kôl riešili na všetkých troch miestach súčasne rovnaké úlohy, preto vyhodnotenie tohto kola je celoslovenské, bez ohľadu na to, v ktorom regióne súťažili. V kategórii ZŠ bolo v regionálnom kole 7 úspešných riešiteľov, v kategórii SŠ ich bolo až 15.

Úspešní stredoškoláci dostali možnosť zúčastniť sa celoslovenského kola, ktoré sa konalo 2. až 3. mája 2024 v priestoroch Slovenskej ústrednej hvezdárne v Hurbanove. Na študentov čakal celodenný súťažný maratón, keď už o 10:30 dostali zadania praktickej úlohy, po obede pokračovali 4-hodinovým riešením teoretických príkladov, potom orientáciou na oblohe v planetáriu a až po deviatej hodine večer skončili so spracovaním grafov v dátovej analýze.

Súťažiaci počas riešenia úloh celoštátneho kola v Hurbanove.

Napriek náročnej súťaži (azda najťažšej v histórii slovenskej AO) si všetci účastníci celoštátneho kola s úlohami veľmi dobre poradili a rozhodne môžu byť hrdí na svoj výkon. Počty získaných bodov mňa aj zvyšných organizátorov milo prekvapili a musím uznať, že vedomosti finalistov AO boli tento rok na veľmi vysokej úrovni. Až 12 zo 14 prítomných účastníkov získalo diplom úspešného riešiteľa. Piati najlepší študenti, Patrik Prítrský, Mário Tlamka, Vladimír Slanina, Tomáš Kubrický a Marek Baňárek, budú v auguste reprezentovať Slovensko na Medzinárodnej olympiáde v astronómii a astrofyzike (IOAA) v exotickej Brazílii. Predtým ich však ešte čaká intenzívna príprava na sústredení v Hurbanove, ZMAS-e a medzinárodnom workshope IWAA, ktorý organizuje česká AO. Lektori z radov organizátorov AO pre nich chystajú navyše spoločné aj individuálne online konzultácie.

Výsledková listina celoštátneho kola AO v kategórii stredných škôl.
Všetci účastníci boli predtým úspešnými riešiteľmi regionálneho kola.

Veľká vďaka patrí RNDr. Ladislavovi Hricovi, CSc. a RNDr. Márii Hricovej Bartolomejovej, ktorí sa astronomickej olympiáde naplno venovali 17 rokov a teraz ju postupne odovzdávajú do rúk nám, mladším organizátorom.

Na záver musím spomenúť všetkých študentov-vysokoškolákov, ktorí sa aktívne podieľali na organizácii tohto ročníka AO: Samuel Amrich, Samuel Buranský, Lukáš Hudák, Ondrej Juhás, Jakub Kliment, Radovan Lascsák, Jozef Lipták, Martin Okánik, Ján Plachý, Timon Vološín a Michal Zummer. Mnohí ďalší nám pomáhali s výberom a recenziami príkladov. Organizácia olympiády je náročnou úlohou, ktorú sme spolu zvládli vďaka vašim nápadom, nadšeniu a obrovskému množstvu času, ktorý ste do prípravy súťaže investovali. Je mi cťou spolupracovať s tak skvelými ľuďmi.

Pätica študentov, ktorí budú reprezentovať Slovensko na medzinárodnej olympiáde v Brazílii. Horný rad zľava: Mário Tlamka, Patrik Prítrský, Vladimír Slanina. Dole zľava: Tomáš Kubrický, Marek Baňárek.

Celoštátnym kolom rozhodne nekončíme, čaká nás príprava súťažiach na IOAA a potom nový ročník AO, pre ktorý si už teraz chystáme viacero noviniek.

Jana Švrčková