Pozorovanie úplného zatmenia Mesiaca 27. – 28. júla 2018 v Žiline

Pre výbornú polohu voči východnému horizontu sme za miesto pozorovania prvej polovice zatmenia vybrali vrchol Veľkého Dielu. Kamerou Canon 550D  a objektívom Canon 3,5-5,6/18-135 mm sme pri vhodných podmienkach (takmer do východu Mesiaca nad obzor pršalo) exponovali časmi o jednu úroveň nižšími, ako ukazoval expozimeter pri 800 ISO. Zo spolu 31 snímok sme vybrali 10 a spojili ich do zloženej snímky (Startrial). Obrázok je označený písmenom „a“. 

Ďalšie obrázky sú z pozorovateľne Na Malom Dieli, kde sme sa presunuli po začiatku úplného zatmenia. Snímka „b“ je z konca úplného zatmenia, snímka „c“ zo začiatku úplného pri východe Mesiaca z úplného tieňa Zeme. Posledné snímky „d“ a „e“ dokumentujú, aké je ťažké expozične odhadnúť čiastočné zatmenie; kým pri prvom, „d“ stačí na časť Mesiaca v polotieni iba 1/80 sekundy, na zatmenú časť v úplnom tieni musíme použiť najmenej ½ sekundy, t.j. 40× dlhší čas. 

Na zatmení sa napriek počiatočnej nepriazni počasia zúčastnilo spolu na Malom i  Veľkom Dieli asi 120 návštevníkov zo Žiliny a okolia.