Úspech slovenských študentov na IOAA 2023 v Chorzówe

TLAČOVÁ SPRÁVA
3. septembra 2023

Pätica slovenských študentov v zložení Ondrej Juhás, Lukáš Hudák, Mário Tlamka, Terézia Hanáková Filip Závadský sa po predošlej náročnej príprave v dňoch 10. – 20. augusta 2023 zúčastnila Medzinárodnej olympiády z Astronómie a Astrofyziky v poľskom Chorzówe, na ktorej úspešne reprezentovali Slovensko medzi ďalšími 53 krajinami. Súťažiaci museli svoje znalosti a vedomosti preukázať vo viacerých kolách, zameraných na teoretické znalosti z astronómie, pozorovacie zručnosti a schopnosti rýchlo pracovať s veľkým množstvom dát.

Jeden z našich talentovaných študentov, Ondrej Juhás, si z tohto podujatia odniesol bronzovú medailu, čim preukázal svoje znalosti z astronómie na medzinárodnej úrovni. Medailu získal za výborné znalosti vo všetkých oblastiach astronómie.  

Okrem toho získal ďalší slovenský študent, Mário Tlamka, čestné uznanie za výborné zvládnutie praktického kola. Je to práve práca s ďalekohľadom a znalosti orientácie na nočnej oblohe, ktoré mu dopomohli k tomuto oceneniu.

Všetci organizátori Astronomickej olympiády na Slovensku sa tešíme z úspechu našich mladých talentov a vyjadrujeme hlboké uznanie ich tvrdej práci a úsiliu, ktoré vynaložili pri učení. Blahoželáme všetkým účastníkom a veríme, že tento úspech poslúži ako inšpirácia pre ďalšie generácie študentov, ktorí sa chcú venovať vede a výskumu v oblasti astronómie a astrofyziky.

Slovenský tím na IOAA 2023 bol vyslaný Slovenskou ústrednou hvezdárňou v Hurbanove s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR.

Viac informácii možno nájsť na stránke, Facebooku a Instagrame Astronomickej olympiády.