Astrostáž Variable 2023

Astrostáž 2023 organizovala Vihorlatská hvezdáreň v Humennom so spoluorganizátormi, ktorými boli Sekcia premenných hviezd a exoplanét Slovenskej astronomickej spoločnosti pri SAV a Slovenského zväzu astronómov (ďalej Sekcia), Slovenská ústredná hvezdáreň v Hurbanove a Prírodovedecká fakulta Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach. Podujatie sa konalo v dňoch 24. júla až 2. augusta 2023 na Astronomickom observatóriu na Kolonickom sedle. Konala sa ako súčasť implementácie nového projektu Vihorlatskej hvezdárne – Cez Poloniny ku hviezdam, ktorý okrem iného prinesie na observatórium nové ďalekohľady aj pozorovacie pavilóny.

V súlade so svojim názvom je astrostáž zameraná na výskum premenných hviezd. Po dobrých skúsenostiach z minulého roka bola do programu opäť zaradená séria prednášok a praktických cvičení na jednu tému. Tou témou bol pokročilý kurz fotometrie s využitím softvérových balíčkov IRAF. Hlavný lektor bol opäť RNDr. Theodor Pribulla, CSc. z Astronomického ústavu SAV, v. v. i. v Tatranskej Lomnici. Kurz obsahoval základné postupy astronomickej fotometrie od získavania snímok, cez ich kalibráciu, identifikáciu hviezd, samotnú fotometriu až po konštrukciu svetelných kriviek. Všetko informácie, ktoré už účastníci poznali. Nie všetci však už pracovali v prostredí IRAF a nie každý mal možnosť prejsť uvedené postupy naozaj do hĺbky. Napríklad jedno z praktických cvičení bolo zamerané na analýzu pomeru signálu ku šumu (SNR) v závislosti od toho, aká aparatúra a v akých podmienkach sa použije. Ukázalo sa, že jednoznačne najväčší vplyv má pokojná atmosféra čiže tzv. „seeing“. Inými slovami najefektívnejšia cesta ku kvalitnejším dátam, je premiestniť aparatúru do lepších podmienok. Všetky cvičenia prebiehali v prostredí operačného systému linux spusteného z USB kľúčov, ktoré účastníci obdržali pri nástupe do tábora. Obraz linuxu so všetkými softvérovými balíkmi a potrebnými nastaveniami pripravil ďalší pracovník Astronomického ústavu SAV, v. v. i., RNDr. Richard Komžík, CSc.

Účastníci Variable 2023 v plnom nasadení.

Celkovo sa astrostáže zúčastnilo 15 účastníkov, z toho 2 z Ukrajiny, 6 z Poľska a zvyšok zo Slovenska. Organizačným vedúcim astrostáže bol predseda Sekcie Pavol A. Dubovský. Technické zabezpečenie astrostáže mal na starosti ďalší pracovník Vihorlatskej hvezdárne Tomáš Medulka

Povedľa fotometrického kurzu prebiehal aj zvyčajný program astrostáže. Nočné pozorovania a riešenie základných úloh z výskumu premenných hviezd. Nočné pozorovania boli značne limitované neočakávane daždivým počasím. Keď už došla trpezlivosť, pobrali sa účastníci do planetária a cvičili sa vo vizuálnom odhadovaní jasnosti hviezd viditeľných voľným okom.  Čo sa týka klasických úloh, dve skupiny účastníkov sa venovali analýze zákrytových dvojhviezd, jedna zostrojila O-C diagram rotačných maxím intermediálneho polaru V647 Aur. Nedostatok jasnej oblohy umožnil posilniť teoretickú časť programu. Operatívne boli zaradené dve prednášky. Matúš Kamenec hovoril o transformácii RGB kanálov digitálneho fotoaparátu do štandardného fotometrického BVRc systému. Róbert Barsa osviežil náhľadom do sveta pokročilej astrofotografie.

Spoločná fotografia účastníkov astrostáže Variable 2023 v typickom počasí tohto leta.

Bola udelená aj cena Jindřicha Šilhána za príkladný prístup k pozorovaniu premenných hviezd. Laureáti boli hneď traja: Patryk Liniewicz, študent astronómie na Jagelonskej univerzite v Krakove, Iljia Garbazhii-Romanchenko, študent lýcea v Odesse a tiež osemročný Janík Dubovský, ktorý bol pôvodne len asistentom organizátorov, ale blysol sa efektnou záverečnou prezentáciou.

Astrostáž Variable už má program aj na budúci rok. Dr. Pribulla prisľúbil znova účasť s tým, že sa bude venovať satelitným dátam. Ich získavaniu, analýze a naviazaniu na pozemské pozorovania.