Geminidy a úplné zatmenie Slnka

Maximum meteorického roja Geminidy

Ak vnikne prachová častica, meteoroid, vysokou rýchlosťou do zemskej atmosféry, pozorujeme rýchly prelet svietiaceho objektu, meteor, ľudovo označovaný padajúca hviezda. Zdrojom takýchto prachových častíc sú predovšetkým kométy, ktoré ich rozsievajú pozdĺž svojej dráhy okolo Slnka. Keď sa Zem stretne s prúdom takýchto častíc, pozorujeme meteorický roj označovaný podľa súhvezdia, z ktorého meteory zdanlivo vylietavajú. V prípade Geminíd je to súhvezdie Blíženci, latinsky Geminy.

Geminidy patria k najaktívnejším a najpravidelnejším meteorickým rojom. Zaujímavé sú nielen kvôli svojej vysokej aktivite, ale aj z dôvodu ešte stále nie celkom preskúmanému pôvodu. Materské telesá väčšiny meteorických rojov sú kométy, ale u Geminíd tomu tak možno nie je. Predpokladá sa, že meteoroidy pochádzajú z asteroidu 3200 Phaethon. Je dosť pravdepodobné, že ani Phaethon nie je obyčajným asteroidom, ale je to jadro vyhasnutej kométy.

Geminidy spolu s Perzeidami nepochybne patria k pozorovateľsky najatraktívnejším meteorickým rojom. Prepočítaná zenitová frekvencia (ZHR) meteorov môže dosiahnuť až 150 meteorov za hodinu. Radiant roja sa nachádza pri hviezde Castor zo súhvezdia Blíženci. Aktivita Geminíd trvá zvyčajne od 4. do 20. decembra. V roku 2020 by aktivita tohto roja mala vrcholiť pred pondelkovým úsvitom 14. decembra 2020. Pozorovacie podmienky budú ideálne, nakoľko Mesiac je počas maxima v nove. Najlepší čas na sledovanie Geminíd bude od nedeľného súmraku do pondelňajšieho rána.

 

Úplne zatmenie Slnka

K zatmeniu Slnka dochádza vtedy, keď sa Mesiac na svojej dráhe okolo Zeme dostaneme medzi Slnko a Zem. Ako úplné zatmenie ho možno pozorovať iba v tých miestach, kde dopadá tieň Mesiaca. Keďže táto oblasť, ktorá sa označuje ako pásmo totality je pomerne úzka, v prípade pondelkového zatmenia len 90 km, úplne zatmenie je možné sledovať iba z malej časti povrchu Zeme a aj tam len krátky čas, zopár minút.  

Úplné zatmenie Slnka 14. decembra 2020 bude viditeľné prevažne z Tichého a Atlantického oceána, z pevniny len v južnej časti Čile a Argentíny. Zatmenie začína ako čiastočné v odľahlých končinách Pacifiku o 13:34 svetového času (UT) a končí  neďaleko ostrova Ascension v Atlantiku o 18:53 UT. Celkové trvanie je 5 hodín a 19 minút, maximálne trvanie úplnej fázy bude 2 min 10 s. Od nás zatmenie, žiaľ, neuvidíme ani ako čiastočné. Živé vysielanie však bude možné sledovať aj prostredníctvom Úradu pre popularizáciu astronómie Medzinárodnej astronomickej únie (IAU OAO). Na tejto stránke nájdete aj ďalšie informácie venované tomuto výnimočnému úkazu.

Foto: R. Barsa – Perzeidy 2020, Mníšek nad Hnilcom; R. Gális – Úplné zatmenie Slnka 2006, Kapadócia