Vyhrajte ďalekohľad podpísaný astronautmi

Medzinárodná astronomická únia si budúci rok pripomenie sto rokov svojej činnosti množstvom podujatí a aktivít. Jednou z týchto aktivít bude aj projekt 100 hodín astronómie 2.0, v rámci ktorého sú pozvaní všetci astronómovia, amatéri i profesionáli, pedagógovia, hvezdárne, planetáriá, vedecké centrá a ďalšie inštitúcie, aby usporiadali verejné pozorovania a iné podujatia súvisiace s astronómiou po celom svete 18. – 21. januára 2019. Na organizovanie verejných pozorovaní  budú určite potrebné ďalekohľady. Ak žiaden nemáte, môžete jeden vyhrať v tejto súťaži, ktorá je organizovaná v spolupráci belgických iniciatív Sterren Schitteren voor Iedereen (SSVI) a Universe Awareness (UNAWE).

Súťaží sa o refraktory Bresser 90/900. Ďalekohľad bude dodaný spolu s hľadáčikom, zenitovým hranolom, jedným okulárom typu Plössl s ohniskovou vzdialenosťou 25 mm a montážou špeciálne pripravenou pre projekt SSVI. Ďalekohľad je vhodný na pozorovanie Mesiaca, planét Slnečnej sústavy a ich niektorých mesiacov, jasných komét a ďalších objektov hlbokého vesmíru (napr. Veľkej hmloviny v Orióne).

Zapojiť sa do súťaže je jednoduché: stačí zaslať krátke zdôvodnenie (maximálne 300 slov), v ktorom popíšete ako a kde by ste chceli použiť ďalekohľad na zvýšenie záujmu detí o astronómiu. Uprednostnia sa aktivity, ktoré zohľadňujú rodovú rovnováhu a menšinové obyvateľstvo a tie, ktoré venujú osobitnú pozornosť začleneniu dievčat a osôb so zdravotným postihnutím do astronómie. Tiež sa odporúča uviesť koľko detí a/alebo učiteľov sa budete snažiť osloviť a či máte k dispozícii technické zázemie, ktoré vám pomôže so zostavením, používaním a údržbou ďalekohľadu. Do súťaže sa môže zapojiť jednotlivec či skupina z ktorejkoľvek krajiny len s jedným projektom.

Projekty budú posudzované na základe tvorivosti, dosahu, uskutočniteľnosti a udržateľnosti. Upozorňujeme, že ďalekohľady sú určené na vzdelávacie a popularizačné aktivity, nie na individuálne využitie. Víťazi budú požiadaní, aby poskytli fotografie dokumentujúce používanie ďalekohľadu, vrátane tých, ktoré zachytia verejné pozorovania počas realizácie projektu 100 hodín astronómie 2.0.

Svoj projekt pošlite prostredníctvom tohto formulára do 5. októbra 2018. Víťazi budú vyhlásení do konca októbra 2018 a distribúcia ďalekohľadov bude nasledovať krátko potom. Ďalekohľad bude zaslaný (v niekoľkých balíkoch) so sledovacím číslom. Na balíkoch bude uvedené, že ide o ďalekohľad určený na vzdelávacie aktivity, no za prípadné colné alebo daňové povinnosti je zodpovedný prijímateľ.

Všetkých súťažiacim držíme palce!